Jadłospis za okres: 25/04/2022 - 29/04/2022

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

chleb oliwski/ chleb słoneczko z sezamem 35g
(mąka żytnia, pszenna, sezam, gluten)
masło 5g (mleko),
pasta twarogowa z czarnuszką i koperkiem
(twaróg półtłusty (mleko), czarnuszka, koper, przyprawy) 15g
polędwica z indyka z majerankiem 10g
talerz witaminek – pomidor, szczypiorek, ogórek świeży, ogórek kiszony, kiełki pora
mleko (mleko) 200ml / herbata 200ml

II śniadanie - gruszka 100g

zupa pomidorowa z makaronem ryżowym 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartka kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, pomidory, koncentrat pomidorowy, makaron (gluten), śmietana 12% (mleko))
placki ziemniaczane 170g
(mąka pszenna (gluten), jajko, ziemniaki, mleko, sól, pieprz)
surówka z selera z rodzynkami 80g (seler, rodzynki, jogurt naturalny (mleko))
herbata rumiankowa 200ml

koktajl wiśniowy na kefirze naturalnym
(wiśnia mrożona, kefir naturalny (mleko))
ciastko wielozbożowe z morelą (gluten)

Wtorek

chleb razowy wieloziarnisty 35g
(mąka żytnia, ziarno słonecznika, siemię lniane, dynia, sezam, gluten)
masło 5g (mleko),
zupa mleczna z płatkami ryżowymi 200 ml (mleko, płatki ryżowe gluten)
dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki 5g
serek waniliowy 15g (mleko, laska wanilii)
herbata z cytryną 200ml

II śniadanie - jabłko, kalarepa 100g

zupa krem z zielonej soczewicy 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki z kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, zielona soczewica, ziemniaki)
pulpety z łopatki w sosie pomidorowym 60g
(mięso z łopatki, mąka tortowa (gluten), koper, jajko, przyprawy, przecier pomidorowy)
kasza pęczak 40g
surówka z białej kapusty i marchwi 80g (marchew, kapusty, przyprawy, sól, pieprz, jogurt naturalny)
kompot owocowy 150ml
(woda, owoce mrożone: truskawka, wiśnia, rabarbar, śliwka), jabłka, cukier)

ryż na mleku z musem truskawkowym
(biały ryż, mleko, truskawki mrożone, jogurt naturalny (mleko))

Środa

chleb zakopiański / chleb graham z orkiszem 35g
(mąka pszenna, żytnia, ziarno słonecznika, siemie lniane, mak, otręby, gluten)
masło 5g (mleko),
pasta rybna - wyrób własny 15g (makrela wędzona, ketchup, sól, pieprz)
jajko na twardo 10g (jajko)
talerz witaminek – pomidor, papryka żółta, ogórek świeży, ogórek kiszony, rukola, szczypiorek, roszponka
herbata czarna/kawa inka 200 ml

II śniadanie - melon 100g

zupa rosół z makaronem nitki 200g
(wywar mięsno-warzywny, udka z kurczaka, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, sól, pieprz, liść laurowy, makaron (gluten))
ryż paraboliczny 40g
gotowane udka z kurczaka w białym sosie z rodzynkami 80g
(udka z kurczaka, mąka pszenna (gluten), cukier, kwasek cytrynowy, rodzynki, sól, pieprz)
marchewka z groszkiem na ciepło 80g (marchew, groszek, mąka pszenna, masło, przyprawy)
kompot owocowy 150ml
(woda, owoce mrożone: truskawka, wiśnia, rabarbar, śliwka), jabłka, cukier)

kulki kakaowe wielozbożowe na mleku (gluten, mleko)
jabłko

Czwartek

chleb wiejski/ chleb słoneczko z sezamem 35g
(mąka żytnia, pszenna, ziarno słonecznika, sezam, gluten)
masło 5g (mleko),
polędwica z indyka 10g
jajecznica na maśle 50g (jajka, masło (mleko))
talerz witaminek – pomidor, ogórek kiszony, roszponka, kiełki rzodkiewki, sałata, papryka zielona
mleko 200ml / herbata 200ml

II śniadanie - paluszki z marchewki, jabłko 100g

zupa krem z zielonych warzyw z prażonymi pestkami dyni 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziemniaki, brokuł, groszek zielony, szpinak, śmietana 12%, pestki dyni)
spaghetti bolognese 150g
(mięso z łopatki wieprzowej, makaron (gluten), przecier pomidorowy, przyprawy)
herbata malinowa 150ml

kisiel wiśniowy z polewą jogurtowo-miodową
(kisiel, jogurt naturalny (mleko), miód wielokwiatowy, cukier)
banan

Piątek

chleb razowy wieloziarnisty 35g
(mąka żytnia, ziarno słonecznika, siemię lniane, dynia, sezam, gluten)
masło 5g (mleko),
płatki orkiszowe na mleku 200ml (mleko, płatki orkiszowe gluten)
miód wielokwiatowy 5g
serek naturalny z czarnuszka i bazylią 15g
dżem morelowy niskosłodzony 10g
herbata czarna 200ml

II śniadanie - banan 100g,

zupa rosół wiedeński 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, kaszka manna gluten)
pieczony filet z dorsza - paluszki rybne
(dorsz filet, bułka tarta (gluten), olej, pieprz, sól)
kasza jaglana 40g
surówka kapusty kiszonej i jabłka 80g (kapusta kiszona, jabłko, sól, pieprz)
herbata z czarnej porzeczki 150ml

koktajl buraczkowo - bananowy na kefirze naturalnym
(kefir naturalny (mleko), buraki, banan)
wafel naturalny ryżowy (gluten)

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE!