Jadłospis



Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

kawa zbożowa; herbata z cytryną; chleb wiejski/razowy wieloziarnisty, masło, ser żółty salami; wędlina – polędwica drobiowa z warzywami; talerz witaminek – pomidor, szczypior, sałata, papryka czerwona, ogórek świeży

II śniadanie - jabłko

zupa krem z selera z ziemniakami; ryż paraboliczny z musem truskawkowym i polewą jogurtowo-śmietanową; herbata imbir z limonką

budyń śmietankowy z sokiem malinowym

Wtorek

zupa mleczna z kaszką kukurydzianą; herbata z cytryną; mleko; chleb wieloziarnisty mieszany/zakopiański; masło; miód wielokwiatowy; powidła śliwkowe

II śniadanie - sok pomidorowy; wafel naturalny ryżowy

zupa marchewkowa; łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą podwawelską; kompot owocowy

koktajl szpinakowo - bananowy na kefirze naturalnym; biszkopty bezcukrowe

Środa

kakao, herbata z cytryną, chleb oliwski/graham z orkiszem, masło, jajko na twardo, wędlina - szynka konserwowa; talerz witaminek – pomidor, sałata, roszponka, kiełki rzodkiewki; ogórek kiszony, pomidorki koktajlowe

II śniadanie - melon

zupa barszcz ukraiński, pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z warzywami i ananasem; kasza pęczak; kompot owocowy

kisiel wiśniowy; chrupki kukurydziane

Czwartek

owsianka na mleku, chleb żytni/chleb słoneczko z sezamem, masło; pasta twarogowa ze szczypiorkiem; dżem niskosłodzony brzoskwiniowy; herbata z cytryną, mleko

II śniadanie - brzoskwinie

zupa krem z ziemniaków i cebuli z groszkiem ptysiowym, spaghetti carbonara z boczkiem wędzonym i serem; paluszki z marchewki; sok pomarańczowy 100%

ciasto marchewkowe – wypiek własny; herbata z dzikiej róży

Piątek

mleko, herbata, bułka paryska, masło; jajecznica, kabanosy drobiowe; talerz witaminek – pomidor, ogórek świeży, rukola, sałata, rzodkiewka, szczypior, papryka żółta

II śniadanie - śliwki węgierki

zupa owocowa z makaronem muszelki; kotlet rybny z dorsza; ziemniaki puree; sałata lodowa w śmietanie; herbata z kopru włoskiego

maślanka z owocami leśnymi; ciastko wielozbożowe z jagodami

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE!



Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

mleko; herbata z cytryną; chleb wiejski/razowy, masło, jajko na twardo; wędlina – schab Franciszka; talerz witaminek – pomidor, szczypior, sałata, papryka czerwona, ogórek świeży, roszponka, kiełki pora

II śniadanie - melon

zupa barszcz czerwony z ziemniakami; pierogi z twarogiem i truskawkami; polewa śmietanowo - jogurtowa; herbata z kopru włoskiego

maślanka z brzoskwiniami; słomka ptysiowa

Wtorek

zupa mleczna z płatkami ryżowymi; herbata z cytryną; mleko; chleb oliwski/razowy ze słonecznikiem; masło; dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony, serek waniliowy

II śniadanie - paluszki z marchewki, jabłko

zupa rosół wiedeński, kotlet mielony z łopatki wieprzowej; ziemniaki z koperkiem; mizeria; kompot owocowy

galaretka owocowa z bitą śmietaną

Środa

kawa zbożowa inka; herbata; chleb słoneczko z sezamem/wiejski, masło; parówka z szynki na ciepło, ketchup; talerz witaminek – pomidor, szczypior, sałata, papryka żółta, ogórek kiszony, kiełki lucerny

II śniadanie - banan

zupa brukselkowa; gulasz drobiowy; kasza gryczana; buraki na ciepło; kompot owocowy

śliwki pod pierzynką – wypiek własny, herbata owocowa

Czwartek

zupa mleczna z kasza manną, chleb oliwski z makiem/chleb razowy, masło; powidła śliwkowe, serek naturalny z łososiem i koperkiem, herbata z cytryną, mleko

II śniadanie - sok warzywno-owocowy; wafel naturalny ryżowy

zupa ogórkowa z ziemniakami; forszmak lubelski z kiełbasą podwawelską i warzywami; makaron kolanka; herbata z owocami leśnymi

jogurt naturalny z truskawkami; wielozbożowe ciastko z żurawiną

Piątek

mleko; herbata czarna; chleb oliwski/chleb graham z orkiszem, masło; ser żółty morski, pasztet drobiowy z żurawiną, talerz witaminek – ogórek świeży, kiełki rzodkiewki, sałata, pomidorki koktajlowe, rukola, szczypior

II śniadanie - ananas

zupa pomidorowa z ryżem; pieczona ryba – mintaj; ziemniaki puree; mini marchewka na ciepło; herbata malinowa

pieczywo chrupkie razowe z masłem i dżemem niskosłodzonym morelowym, mleko

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE!

Strony

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten. 6. Soja i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny.
3. Jaja i produkty pochodne. 8. Orzechy i produkty pochodne. 13. Łubin i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne. 9. Seler i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne.