Jadłospis



Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

owsianka na mleku, chleb razowy/wiejski, masło, ser żółty gouda; dżem czarna porzeczka niskosłodzony, herbata z cytryną

II śniadanie - jabłko, kiwi

zupa pomidorowa z ryżem; gulasz wieprzowy z warzywami; kasza jęczmienna; sok pomarańczowy 100%

maślanka truskawkowa, ciastko wielozbożowe z jagodami

Wtorek

kawa zbożowa inka, herbata, chleb oliwski z makiem/chleb graham z orkiszem, masło; pasta twarogowa z ziołami, szynka konserwowa; talerz witaminek – pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, ogórek świeży, kiełki rzodkiewki, pomidor, szczypior

II śniadanie - banan

zupa ziemniaczana; leczo z kiełbasą podwawelską i warzywami; bułka paryska; herbata rumiankowa

granola owocowa na mleku

Środa

zupa mleczna z makaronem zacierka, chleb razowy/wiejski, masło, ser żółty gouda; dżem brzoskwiniowy niskosłodzony, herbata z cytryną

II śniadanie - mandarynki

zupa krem z zielonych warzyw z prażonymi nasionami słonecznika; filet z mintaja; ziemniaki puree, sałata lodowa w śmietanie; herbata z dzikiej róży

baton wielozbożowy kakaowy; mleko

Czwartek

PRZEDSZKOLE NIECZYNNE - ŚWIĘTO

Piątek

mleko, herbata, chleb oliwski/razowy masło; serek naturalny śmietankowy, kabanosy drobiowe; talerz witaminek – ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka czerwona, sałata, szczypior

II śniadanie - mus jabłkowy 100%

zupa ryżanka; makaron kolanka z białym serem, musem jagodowym i jogurtem naturalnym; herbata hibiskus

płatki kukurydziane na mleku

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE!



Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

Święto – PRZEDSZKOLE NIECZYNNE

Wtorek

kaszka kukurydziana na mleku; herbata z cytryną; mleko; chleb wieloziarnisty mieszany/razowy; masło; powidła śliwkowe; serek naturalny z ziołami i szczypiorkiem

II śniadanie - paluszki z marchewki jabłko

zupa krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami; makaron penne z sosem warzywnym; herbata malinowa z cytryną

baton wielozbożowy kakaowy; mleko

Środa

kawa zbożowa inka; herbata; chleb słoneczko z sezamem/oliwski, masło, pasta z ciecierzycy – hummus; polędwica sopocka; talerz witaminek – pomidor, szczypior, sałata, papryka żółta, ogórek kiszony, kiełki lucerny

II śniadanie - gruszka

zupa kapuśniak ze świeżej kapusty; różowe kopytka – z dodatkiem buraka; z kiełbasa podwawelską i cebulą; surówka z ogórka kiszonego; kompot owocowy

jogurt naturalny z bananami, ciastko wielozbożowe z żurawiną

Czwartek

mleko; herbata czarna; chleb oliwski z makiem/razowy wieloziarnisty, masło; jajecznica na maśle; kabanosy drobiowe; talerz witaminek – ogórek świeży, kiełki rzodkiewki, sałata, pomidorki koktajlowe, roszponka, szczypior

II śniadanie - arbuz

zupa barszcz czerwony; potrawka z kurczaka z warzywami, ryż brązowy naturalny; kompot owocowy

pieczywo chrupkie żytnie z masłem i dżemem niskosłodzonym truskawkowym; herbata z cytryną

Piątek

płatki ryżowe na mleku, chleb żytni/oliwski, masło, ser żółty salami, dżem wiśniowy niskosłodzony; mleko; herbata z cytryną

II śniadanie - mieszanka bakalii; brzoskwinia

zupa krem z czerwonej soczewicy; filet z dorsza – paluszki rybne; ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka; herbata żurawinowa

koktajl truskawkowy na kefirze naturalnym, podpłomyki bezcukrowe

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE!

Strony

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten. 6. Soja i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny.
3. Jaja i produkty pochodne. 8. Orzechy i produkty pochodne. 13. Łubin i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne. 9. Seler i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne.