Jadłospis



Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

mleko, herbata z cytryną; chleb razowy/chleb wiejski, masło, pasta twarogowa z koperkiem i szczypiorkiem; wędlina – schab sznurkowany; talerz witaminek – pomidor, roszponka, ogórek kiszony, ogórek świeży; papryka żółta

II śniadanie - jabłko

zupa pomidorowa z makaronem orza, naleśniki z marmoladą owocową i jogurtem naturalnym, herbata z czarnej porzeczki

kisiel malinowy z polewą jogurtową, ciastko wielozbożowe kakaowe

Wtorek

płatki orkiszowe na mleku, chleb razowy wieloziarnisty/słoneczko z sezamem, masło, serek waniliowy; polędwica z indyka; dżem brzoskwiniowy niskosłodzony, herbata z cytryną

II śniadanie - morele

zupa grochowa; pieczone ziemniaki w ziołach, nugettsy z piersi kurczaka, sos czosnkowy, surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy

baton wielozbożowy kakaowy, kakao

Środa

kawa zbożowa inka, herbata, chleb oliwski/graham z orkiszem, masło; pasta rybna; jajko na twardo, talerz witaminek – pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, ogórek świeży, kiełki pora, ogórek kiszony

II śniadanie - borówki amerykańskie, maliny

zupa kalafiorowa; leczo z kiełbasą i warzywami, bułka paryska z masłem; kompot owocowy

płatki kukurydziane na mleku

Czwartek

kakao, herbata, chleb razowy ze słonecznikiem/chleb zakopiański, masło; pasta mięsna – wyrób własny; ser żółty; talerz witaminek – pomidor, ogórek kiszony, rukola, sałata, rzodkiewka, szczypior

II śniadanie - sok warzywno-owocowy, wafel naturalny kukurydziany

zupa neapolitańska, kotlet mielony, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy w sosie vinegret; sok jabłkowy 100%

budyń śmietankowy z sokiem wiśniowym

Piątek

płatki jęczmienne na mleku, chleb wieloziarnisty/oliwski, masło, serek naturalny śmietankowy z ziołami, mielonka królewska; miód wielokwiatowy, herbata z cytryną

II śniadanie - kalarepa, gruszka

zupa rosół wiedeński; paluszki rybne (filet z dorsza); ziemniaki puree; surówka z ogórka kiszonego; herbata z lipy

jogurt naturalny z musem wiśniowym, biszkopty bezcukrowe

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE!



Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

mleko; herbata czarna; chleb wiejski/ chleb razowy wieloziarnisty; masło, pasta twarogowa z pomidorami; mielonka królewska; talerz witaminek – papryka zielona, ogórek świeży, kiełki rzodkiewki, sałata, roszponka

II śniadanie - jabłko

zupa pomidorowa z kaszą jaglaną; makaron świderki z indykiem i warzywami (brokuł, kalafior, mini marchewka) w sosie koperkowym; herbata mango-brzoskwinia

kaszka manna z sokiem malinowym

Wtorek

zupa mleczna z płatkami ryżowymi; herbata z cytryną; chleb mieszany wieloziarnisty/razowy; masło; dżem morelowy niskosłodzony; serek naturalny ze szczypiorkiem, kabanosy

II śniadanie - kalarepa, morela

zupa rosół wiedeński; ziemniaki opiekane z ziołami, nugettsy z piersi kurczaka; surówka z marchewki i jabłka; kompot owocowy

kisiel malinowy, wafel naturalny ze słonecznikiem

Środa

kawa zbożowa inka; herbata; chleb słoneczko z sezamem/graham z orkiszem, masło, ser żółty; polędwica z indyka; talerz witaminek – pomidor, szczypior, sałata, papryka żółta, ogórek kiszony, kiełki pora

II śniadanie - kiwi

zupa z białych warzyw z prażonymi pestkami dyni; krokiety z kapustą i mięsem wieprzowym; surówka z ogórka kiszonego, kompot owocowy

musli owocowe na mleku, jabłko

Czwartek

mleko; herbata czarna; chleb oliwski/chleb razowy, masło; parówka z szynki na ciepło; serek naturalny śmietankowy; ketchup; talerz witaminek – papryka zielona, ogórek kiszony, kiełki rzodkiewki, sałata, pomidorki koktajlowe

II śniadanie - arbuz

zupa ogórkowa; makaron wstążki z musem truskawkowym, białym serem i jogurtem naturalnym; herbata malinowa

jogurt naturalny z jagodami, ciastko wielozbożowe z morelą

Piątek

płatki jęczmienne na mleku, chleb razowy ze słonecznikiem/oliwski, masło, polędwica drobiowa, dżem z wiśniowy niskosłodzony; miód wielokwiatowy; herbata z cytryną

II śniadanie - melon

zupa rybna z makaronem muszelki; jajko w sosie chrzanowym, ziemniaki puree; fasolka szparagowa na ciepło; herbata rumiankowa

maślanka z owocami leśnymi, biszkopty bezcukrowe

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE!

Strony

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten. 6. Soja i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny.
3. Jaja i produkty pochodne. 8. Orzechy i produkty pochodne. 13. Łubin i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne. 9. Seler i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne.