Jadłospis



Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

mleko; herbata z cytryną; chleb wiejski/razowy, masło, ser żółty; wędlina – kurczak gotowany; talerz witaminek – pomidor, szczypior, sałata, papryka czerwona, ogórek kiszony

II śniadanie - jabłko

zupa rosół wiedeński, wątróbka drobiowa z cebulą, ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka kiszonego, herbata malinowa

maślanka naturalna z brzoskwiniami, chrupki kukurydziane

Wtorek

chleb razowy wieloziarnisty/oliwski, masło, wędlina – schab w przyprawach, serek naturalny z koperkiem i pomidorami, herbata z cytryną, mleko, talerz witaminek – pomidor, ogórek kiszony, szczypior, roszponka, papryka żółta

II śniadanie - sok warzywno-owocowy, wafel ryżowy naturalny

zupa krupnik, placki z cukinii, sos czosnkowy, kompot owocowy

kaszka manna na mleku z musem jagodowym

Środa

kawa zbożowa inka, herbata, chleb oliwski/graham z orkiszem, masło; jajko na twardo; pasta rybna talerz witaminek – pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, ogórek świeży, kiełki rzodkiewki, pomidor, szczypior

II śniadanie - grejfrut

zupa szczawiowa z jajkiem, gulasz z łopatki i szynki orzech, kasza gryczana, surówka z selera z rodzynkami, herbata rumiankowa

granola z owocami suszonymi na mleku

Czwartek

kakao, herbata, chleb razowy ze słonecznikiem/chleb zakopiański, masło; twaróg na słodko, wędlina – szynka juhasa, talerz witaminek – pomidor, ogórek świeży, rukola, sałata, rzodkiewka, szczypior, papryka żółta

II śniadanie - kiwi

zupa jarzynowa; kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki opiekane z ziołami, surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy

budyń waniliowy z sokiem wiśniowym

Piątek

zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb oliwski/chleb razowy ze słonecznikiem, masło; ser żółty gouda; miód wielokwiatowy, dżem niskosłodzony truskawkowy, herbata z cytryną, mleko

II śniadanie - mandarynki

zupa z kapuśniak z kapusty kiszonej, zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i warzywami, herbata mango-brzoskwinia

koktajl truskawkowy na kefirze naturalnym, podpłomyki bezcukrowe

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE!!!



Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

mleko; herbata z cytryną; chleb wiejski/razowy, masło, serek naturalny z ziołami; wędlina – mielonka królewska; talerz witaminek – pomidor, szczypior, sałata, papryka czerwona, ogórek świeży, roszponka, kiełki pora

II śniadanie - jabłko

zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, kasza gryczana, bukiet jarzyn na ciepło, herbata miętowa

jogurt naturalny z jagodami, ciastko wielozbożowe kakaowe

Wtorek

zupa mleczna z płatkami orkiszowymi; herbata z cytryną; mleko; chleb wieloziarnisty /razowy; masło; dżem ananasowy niskosłodzony; wędlina – pieczeń rzymska

II śniadanie - gruszka, kalarepa

zupa krem z kukurydzy z kaszką kukurydzianą; makaron z kiełbasą podwawelską, pieczarkami i cebulą, surówka z ogórka kiszonego, herbata truskawkowa

kanapka – bułka paryska masłem, z serem i papryką czerwoną, herbata z cytryną

Środa

kawa zbożowa inka; herbata; chleb słoneczko z sezamem/graham z orkiszem, masło, jajko na twardo, pasta rybna; talerz witaminek – pomidor, szczypior, sałata, papryka żółta, ogórek kiszony, kiełki lucerny

II śniadanie - ananas

zupa rosół wołowo-drobiowy z makaronem nitki, mięso wołowe w sosie chrzanowym, ziemniaki puree, kapusta zasmażana czerwona, kompot owocowy

musli owocowe na mleku

Czwartek

mleko; herbata czarna; chleb oliwski/chleb razowy wieloziarnisty, masło; pasta twarogowa z czarnuszką, polędwica sopocka, talerz witaminek – ogórek świeży, kiełki rzodkiewki, sałata, pomidorki koktajlowe, rukola, szczypior

II śniadanie - kiwi

zupa ziemniaczana, ryż z cynamonem i jabłkiem oraz polewą jogurtowo-śmietanową, kompot owocowy

grzanki z cukrem pudrem, mleko

Piątek

zupa mleczna z makaronem zacierka, chleb razowy ze słonecznikiem/oliwski, masło, kabanosy drobiowe, dżem z wiśniowy niskosłodzony; serek waniliowy; herbata z cytryną, mleko

II śniadanie - pomarańcze

zupa pomidorowa z kaszą jaglaną; filet z dorsza – paluszki rybne; ziemniaki puree; surówka colesław, herbata z lipy

maślanka naturalna z owocami leśnymi wafel ryżowy z polewą malinową

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE!

Strony

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten. 6. Soja i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny.
3. Jaja i produkty pochodne. 8. Orzechy i produkty pochodne. 13. Łubin i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne. 9. Seler i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne.