Jadłospis



Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

chleb wiejski/ chleb razowy wieloziarnisty 35g
(mąka pszenna, żytnia, ziarno słonecznika, siemie lniane, orkisz, otręby, gluten)
masło 5g (mleko),
kabanosy wieprzowe 15g
pasta twarogowa z koperkiem i pietruszką 15g
(twaróg półtłusty, jogurt naturalny (mleko), koper, pietruszka)
talerz witaminek - papryka czerwona, ogórek kiszony, kiełki rzodkiewki, sałata, rukola
mleko/herbata 200ml

II śniadanie - brzoskwinia 100g

zupa jarzynowa z ziemniakami 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka natka, koper, sól, liść laurowy, pieprz, lubczyk, ziele, ziemniaki, fasolka szparagowa, brokuł, kalafior)
makaron łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 170g
(makaron (gluten), olej, kapusta kiszona, marchew, cebula, kiełbasa podwawelska, przyprawy, sól)
herbata miętowa 200ml

maślanka naturalna z truskawkami 150ml (maślanka (mleko), truskawki)
wafle bezcukrowe podpłomyki

Wtorek

chleb słoneczko z sezamem 35g
(mąka żytnia, pszenna, ziarno słonecznika, sezam, gluten)
masło 5g (mleko),
zupa mleczna z płatkami ryżowymi (płatki ryżowe, mleko) 200g
serek naturalny ze szczypiorkiem (mleko) 10g
powidła śliwkowe 10g
herbata z cytryną 200ml

II śniadanie - sok warzywno-owocowy 100ml, wafel naturalny kukurydziany (gluten)

zupa z fasolki szparagowej 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, por, pietruszka korzeń, pietruszka natka, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, majeranek, ziemniaki, fasolka szparagowa zielona, śmietana 12% (mleko))
kotlet mielony z łopatki wieprzowej i szynki orzech 80g
(mięso z łopatki, szynki, jajko, bułka tarta, sól, pieprz)
sos pieczeniowy
kasza bulgur 40g
porcja surówki z marchwi i jabłka 80g
kompot owocowy 150ml
(woda, owoce mrożone: truskawka, wiśnia, rabarbar, śliwka), jabłka, cukier)

baton wielozbożowy kakaowy
maślanka z wiśniami 100ml
paluszki z marchewki 40g

Środa

chleb oliwski/chleb graham z orkiszem 35g
(mąka pszenna, żytnia, ziarno słonecznika, siemie lniane, orkisz, otręby, gluten)
masło 5g (mleko)
kiełbasa krotoszyńka 10g
pasta jajeczna 10g (jajko, majonez, sól, pieprz)
kakao (kakao+mleko)/herbata z cytryną 200ml
talerz witaminek - papryka żółta, ogórek kiszony, kiełki lucerny, sałata, pomidor, roszponka

II śniadanie - gruszka 100g

zupa marchwiana z ziemniakami 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, por, pietruszka korzeń, pietruszka natka, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, majeranek, ziemniaki)
eskalopki z indyka w sosie musztardowym 80g
(mięso filet z indyka, musztarda (gorczyca), mąka pszenna, sól, pieprz, śmietana 12% (mleko))
ryż paraboliczny 40g
porcja surówki ze świeżej kapusty, marchwi i jabłka 80g
kompot owocowy 150ml
(woda, owoce mrożone: truskawka, wiśnia, rabarbar, śliwka), jabłka, cukier)

płatki kukurydziane na mleku 150g (płatki kukurydziane (gluten),mleko)
jabłko

Czwartek

chleb razowy wieloziarnisty/oliwski 35g
(mąka żytnia, mąka pszenna. ziarno słonecznika, siemię lniane, dynia, sezam, gluten)
masło 5g (mleko)
serek naturalny ze śmietankowy szczypiorkiem (mleko) 10g
mleko/herbata 200ml
talerz witaminek - papryka czerwona, ogórek kiszony, kiełki rzodkiewki, sałata, pomidor, rukola

II śniadanie - jabłko 100g

zupa rosół wiedeński 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, kaszka manna gluten)
naleśniki z marmoladą owocową 170g
(jajka, mleko, mąka pszenna (gluten), marmolada owocowa)
herbata malinowa

budyń zbożowy - orkiszowy - o smaku śmietankowym z sokiem wiśniowym 150g
(budyń, mleko, sok wiśniowy)

Piątek

chleb razowy ze słonecznikiem 35g
(mąka żytnia, ziarno słonecznika, gluten)
masło 5g (mleko)
płatki jęczmienna na mleku 200g (mleko, płatki jęczmienne(gluten))
miód wielokwiatowy 10g
dżem z czarnej porzeczki 10g
herbata z cytryną 200ml

II śniadanie - paluszki z marchewki, jabłko 100g

zupa krem z pora z prażonym ziarnem słonecznika 200ml
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, por, ziemniaki, ziarno łuskane słonecznika)
pieczony filet z dorsza - paluszki rybne 80g
(dorsz filet, bułka tarta (gluten), olej, pieprz, sól)
kasza jaglana 40g
porcja brokuła z masłem i bułką tartą 40g
herbata rumiankowa 200ml

koktajl buraczkowo - bananowy na kefirze naturalnym
(kefir naturalny (mleko), buraki, banan)
ciastko wielozbożowe z morelą (gluten)



Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

chleb razowy ze słonecznikiem/ chleb oliwski 35g
(mąka żytnia, pszenna, ziarno słonecznika, gluten)
masło 5g (mleko),
ser żółty (mleko)
talerz witaminek - pomidor, roszponka, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka zielona, kiełki rzodkiewki
mleko/herbata 200ml

II śniadanie - arbuz 100g

zupa szpinakowa z makaronem ryżowym 200ml
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziemniaki, szpinak mrożony rozdrobniony, liście szpinaku świeże, makaron ryżowy (gluten))
placki z jabłkiem 170g
(mąka pszenna (gluten), jajka, mleko, woda, sól, jabłka)
herbata zielona z cytryną 200ml

musli zbożowe z owocami na mleku 170g (płatki musli, owoce suszone, orzechy, mleko)

Wtorek

chleb razowy wieloziarnisty 35g
(mąka żytnia, pszenna, ziarno słonecznika, gluten)
masło 5g (mleko),
owsianka na mleku (płatki owsiane błyskawiczne, mleko) 200g
pasta kiełbasiana - wyrób własny 15g (kiełbasa podwawelska, majonez, koper, pietruszka zielona)
miód wielokwiatowy 10g
herbata z cytryną 200ml

II śniadanie - jabłko, kalarepa 100g

zupa ryżana 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, ryż biały gluten)
grillowany filet z piersi kurczaka 80g
(pierś kurczaka, sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek)
kasza jęczmienna 40g
porcja surówki z pakusty pekińskiej, marchwi w sosie vinegret 40g
(kapusta pekińska, marchew, olej, musztarda (gorczyca), sól, pieprz)
kompot owocowy 150ml
(woda, owoce mrożone: truskawka, wiśnia, rabarbar, śliwka), jabłka, cukier)

kisiel truskawkowy z polewą jogurtową 150g (kisiel, woda, jogurt naturalny (mleko)
rurka kukurydziana (gluten)

Środa

mleko/herbata 200ml
chleb oliwski/ chleb graham z orkiszem 35g
(mąka pszenna, żytnia, graham, orkisz, gluten)
masło 5g (mleko)
pasta kiełbasiana - wyrób własny (kiełbasa podwawelska, koper, pietruszka, majonez)
talerz witaminek - pomidor, papryka czerwona, ogórek świeży, kiełki pora, szczypiorek, ogórek kiszony

II śniadanie - ananas 100g

zupa fasolowa z ziemniakami 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka natka, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, biała fasola Jaś, ziemniaki)
pulpety z szynki orzech w sosie koperkowym 80g
(mięso z szynki orzech, jajko, mąka pszenna (gluten), śmietana 12% (mleko), koper, przyprawy)
ryż paraboliczny 40g
kalafior na ciepło z masłem (mleko) i bułką tartą (gluten) 80g
kompot owocowy 150ml
(woda, owoce mrożone: truskawka, wiśnia, rabarbar, śliwka), jabłka, cukier)

jogurt naturalny z wiśniami 150ml
(jogurt naturalny (mleko), mus z mrożonych wiśni)
ciastko wielozbożowe kakaowe (gluten)

Czwartek

chleb zakopiański/ razowy ze słonecznikiem 35g
(mąka pszenna, żytnia, ziarno słonecznika, mak, gluten)
masło 5g (mleko)
pasta twarogowa ze szczypiorkiem 15g
(twaróg półtłusty, jogurt naturalny (mleko), sól, peprz, papryka słodka, szczypior)
kakao/herbata 200ml (kakao, mleko)
talerz witaminek - pomidor, ogórek kiszony, rukola, sałata, rzodkiewki, liście szpinaku

II śniadanie - gruszka 100g

zupa pomidorowa z makaronem zacierka 200g
(wywar warzywno-mięsny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, przecier pomidorowy, pomidory, makaron zacierka gluten)
gulasz z łopatki wieprzowej 80g
(mięso z łopatki wieprzowej, mąka, liść laurowy, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek)
kasza gryczana 50g
porcja surówki z selera z rodzynkami 40g
herbata malinowa 200ml

budyń malinowy z sokiem wiśniowym 150g
(budyń, mleko, cukier, sok wiśniowy)

Piątek

chleb mieszany wieloziarnisty 35g
(mąka żytnia, pszenna, ziarno słonecznika, siemię lniane, dynia, sezam, gluten)
masło 5g (mleko)
płatki żytnie na mleku 200g (mleko, płatki żytnie (gluten))
serek naturalny śmietankowy z koperkiem
(serek naturalny (mleko), koper)

herbata 200ml

II śniadanie - paluszki z marchewki, jabłko 100g

zupa wiejska z białą kiełbasą 200ml
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, ziemniaki, biała kiełbasa parzona)
pieczony filet z dorsza - paluszki rybne 80g
(dorsz filet, bułka tarta (gluten), olej, pieprz, sól)
ziemniaki puree 80g
porcja surówki z kapusty kiszonej i marchwi 40g
herbata z czarnej porzeczki 200ml

koktajl szpinakowo - bananowy na kefirze naturalnym
(szpinak mrożony, banan, kefir naturalny (mleko))
biszkopty bezcukrowe (gluten)

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE.

Strony

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten. 6. Soja i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny.
3. Jaja i produkty pochodne. 8. Orzechy i produkty pochodne. 13. Łubin i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne. 9. Seler i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne.