Jadłospis za okres: 22/05/2023 - 26/05/2023

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

mleko, chleb razowy ze słonecznikiem /chleb słoneczko z sezamem, masło, jajko na twardo, pasta rybna – wyrób własny, talerz witaminek – pomidor, sałata, ogórek kiszony, papryka zielona, szczypiorek, kiełki pora

II śniadanie - jabłko

zupa kalafiorowa, makaron świderki z twarogiem i musem truskawkowym, paluszki z marchewki, herbata mango-brzoskwinia

budyń waniliowy z sokiem malinowym

Wtorek

kaszka kukurydziana na mleku, chleb mieszany wieloziarnisty/chleb razowy, masło, dżem morelowy niskosłodzony; serek naturalny z ziołami; herbata z cytryną

II śniadanie - arbuz

zupa krem z dyni piżmowej, gotowany filet z indyka z warzywami, ryż paraboliczny, kompot owocowy

jogurt naturalny z musem mango, ciastko wielozbożowe z jagodą

Środa

kakao, herbata, chleb wiejski/chleb graham z orkiszem, masło, jajecznica na maśle, wędlina – kurczak gotowany, talerz witaminek – pomidor, papryka czerwona, ogórek świeży, kiełki lucerny, rzodkiewka

II śniadanie - jabłko, kalarepa

zupa żurek z kiełbasą, spaghetti bolognesse z makaronem i warzywami, kompot owocowy

kisiel wiśniowy z polewą jogurtową, biszkopty bezcukrowe

Czwartek

kawa zbożowa, herbata z cytryną, chleb razowy wieloziarnisty/chleb oliwski, masło; pasta twarogowa z koperkiem i czarnuszką, kabanosy drobiowe, talerz witaminek – pomidor, ogórek kiszony, kiełki rzodkiewki, sałata, ogórek świeży

II śniadanie - banan

zupa kapuśniak z młodej kapusty, risotto z mięsem z łopatki i warzywami, herbata miętowa

jogurt naturalny z jagodami, chrupki kukurydziane

Piątek

płatki orkiszowe na mleku, chleb oliwski/chleb razowy ze słonecznikiem, masło, dżem truskawkowy niskosłodzony, serek waniliowy, herbata

II śniadanie - paluszki z marchewki, jabłko

zupa krem ryżana; panierowany filet z mintaja; ziemniaki puree; brukselka na ciepło; herbata rumiankowa

koktajl szpinakowo-bananowy z jarmużem na kefirze, wafel naturalny ze słonecznikiem