Jadłospis za okres: 20/11/2023 - 24/11/2023

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

mleko, herbata z cytryną; bułka maślana, masło, dżem truskawkowy niskosłodzony; pasta twarogowa z miodem; talerz witaminek – pomidor, roszponka, ogórek kiszony, sałata, szczypior, rukola

II śniadanie - gruszka

zupa krem z grochu włoskiego - ciecierzycy, pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z warzywami; ryż paraboliczny, herbata z lipy

kisiel malinowy z polewą jogurtową, chrupki kukurydziane

Wtorek

zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb razowy wieloziarnisty/słoneczko z sezamem, masło, serek śmietankowy; wędlina – schab w przyprawach; dżem wiśniowy niskosłodzony, herbata z cytryną

II śniadanie - seler naciowy, jabłko

zupa szpinakowa z makaronem zacierka; jabłko zapiekane w cieście naleśnikowym; kompot owocowy

kanapka – bułka paryska z masłem i żółtym serem, papryka czerwona, herbata

Środa

kawa zbożowa inka, herbata, chleb oliwski/graham z orkiszem, masło; pasta rybna; jajko na twardo; talerz witaminek – pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, ogórek świeży, kiełki lucerny, ogórek kiszony, szczypior

II śniadanie - mandarynki

zupa ryżana; kopytka, pieczeń rzymska w sosie własnym, surówka z selera z rodzynkami i ananasem; herbata malinowa z cytryną

śliwki pod pierzynką – zapiekane śliwki z kruszonką – wypiek własny; herbata

Czwartek

kakao, herbata, chleb razowy ze słonecznikiem/chleb zakopiański, masło; pasta mięsna – wyrób własny; ser żółty; talerz witaminek – pomidor, ogórek kiszony, rukola, sałata, rzodkiewka, szczypior

II śniadanie - napój owsiano-czekoladowy, wafel naturalny kukurydziany

zupa krem z selera z prażonymi nasionami słonecznika; kotlet schabowy, czerwona kapusta na ciepło, ziemniaki z koperkiem; kompot owocowy

jogurt naturalny z wiśniami, ciastko wielozbożowe kakaowe

Piątek

zupa mleczna z płatkami orkiszowymi, chleb wieloziarnisty/oliwski, masło, serek naturalny z papryką, wędlina – szynka „ciemno wędzona”; miód wielokwiatowy, herbata z cytryną

II śniadanie - mus jabłkowy

zupa wiejska z kiełbasą; filet z dorsza – paluszki rybne; ziemniaki puree, bukiet jarzyn na ciepło; herbata miętowa

koktajl szpinakowo-bananowy na kefirze naturalnym; ciastko wielozbożowe z morelą

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE!