Jadłospis za okres: 20/03/2023 - 24/03/2023

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

mleko; herbata czarna; chleb oliwski/chleb razowy wieloziarnisty; masło, kabanosy wieprzowe; ser żółty; talerz witaminek – pomidor, ogórek świeży, ogórek kiszony, sałata

II śniadanie - jabłko

zupa krem z pora z prażonym ziarnem słonecznika; jabłko w cieście naleśnikowym; paluszki z marchewki; herbata mango-brzoskwinia

budyń śmietankowy z sokiem wiśniowym

Wtorek

kakao, herbata z cytryną, chleb graham z orkiszem/oliwski, masło, pasta rybna – wyrób własny; jajko na twardo; talerz witaminek – papryka żółta, szczypiorek, rzodkiewka, sałata, pomidor, roszponka

II śniadanie - melon

zupa rosół wiedeński; gotowane pulpety wieprzowe w sosie własnym; kasza pęczak, surówka z marchewki i jabłka; kompot owocowy

maślanka naturalna z brzoskwiniami, ciastko wielozbożowe kakaowe

Środa

płatki owsiane na mleku, chleb razowy ze słonecznikiem/chleb zakopiański, masło, dżem morelowy 100% owoc; serek waniliowy; herbata

II śniadanie - mieszanka bakalii, jabłko

zupa jarzynowa; kopytka z kiełbasą i cebulą; surówka z pora i jabłka; kompot owocowy

pieczywo chrupkie z masłem i powidłami śliwkowymi, herbata żurawinowa

Czwartek

kawa inka, herbata czarna; chleb oliwski/chleb wiejski, masło; jajecznica, wędlina – szynka konserwowa; talerz witaminek – papryka czerwona, ogórek kiszony, sałata, pomidor, kiełki lucerny

II śniadanie - banan

zupa ogórkowa; bitki schabowe w sosie chrzanowym; ziemniaki; surówka z czerwonej kapusty i jabłka; herbata z dzikiej róży

płatki kukurydziane na mleku, jabłko

Piątek

zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb słoneczko z sezamem/chleb razowy, masło, pasta twarogowa z pomidorami i pietruszką, miód wielokwiatowy; herbata z cytryną

II śniadanie - gruszka, kalarepa

zupa ryżana; ryba pieczona – morszczuk kapski; ziemniaki z koperkiem; surówka z kiszonej kapusty; herbata miętowa

koktajl szpinakowo-bananowy na kefirze naturalnym, chrupki kukurydziane