Jadłospis za okres: 16/05/2022 - 20/05/2022

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

chleb wiejski/ chleb słoneczko z sezamem 35g
(mąka żytnia, pszenna, ziarno słonecznika, sezam, gluten)
masło 5g (mleko),
pasta twarogowa ze szczypiorkiem 15g
(twaróg półtłusty (mleko), szczypiorek, przyprawy)
polędwica z indyka z majerankiem/polędwica sopocka 10g
talerz witaminek – papryka czerwona, ogórek kiszony, rzodkiewka, sałata, pomidor, rukola, roszponka
mleko (mleko) 200ml / herbata z cytryną 200ml

II śniadanie - gruszka, paluszki z marchewki 100g

zupa krem z selera 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartka kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziemniaki, śmietana 12% (mleko))
forszmak lubelski z makaronem świderki 170g
(makaron (gluten), łopatka wieprzowa, pierś z kurczaka, kiełbasa podwawelska, papryka zielona, pieczarki, ogórek kiszony, cebula, pomidory, przecier pomidorowy, sól, pieprz, ziele angielskie, przyprawy)
herbata z czarnej porzeczki 200ml

baton wielozbożowy kakaowy (gluten)
kakao (kakao+mleko)
jabłko

Wtorek

chleb mieszany wieloziarnisty 35g
(mąka pszenno-żytnia, ziarno słonecznika, siemię lniane, dynia, sezam, gluten)
masło 5g (mleko),
zupa mleczna z płatkami ryżowymi 200 ml (mleko, płatki ryżowe gluten)
dżem niskosłodzony wiśniowy 5g
serek naturalny 10g (mleko)
herbata z cytryną 200ml

II śniadanie - jabłko 80g

zupa kapuśniak ze świeżej kapusty 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie,kapusty świeża, ziemniaki)
pieczeń rzymska (mięso z łopatki wieprzowej, jajko, bułka tarta (gluten) przyprawy, sól)
ryż paraboliczny 40g (gluten)
surówka z selera i rodzynek w sosie jogurtowym 80g (seler, mleko)
kompot owocowy 150ml
(woda, owoce mrożone: truskawka, wiśnia, rabarbar, śliwka), jabłka, cukier)

galaretka truskawkowa z musem jogurtowym, banan, chrupki kukurydziane
(mleko, gluten)

Środa

chleb oliwski/ chleb razowy 35g
(mąka pszenna, żytnia, sezam, gluten)
masło 5g (mleko),
pasta rybna - wyrób własny 15g (makrela wędzona, ketchup, majonez, sól, pieprz)
jajko na twardo 10g (jajko)
talerz witaminek – papryka czerwona, ogórek kiszony; kiełki lucerny, roszponka, sałata, pomidor, szczypior
mleko 200ml / herbata 200ml

II śniadanie - ananas świeży 100g

zupa pomidorowa z kaszą jaglaną 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, koncentrat pomidorowy, pomidory, kasza jaglana (gluten))
kluski leniwe z bułką tartą, masłem i cukrem 170g
(twaróg półtłusty (mleko), mąka tortowa (gluten) sól, cukier, masło (mleko)
kompot owocowy 150ml
(woda, owoce mrożone: truskawka, wiśnia, rabarbar, śliwka), jabłka, cukier)

koktajl szpinakowo - bananowy z jarmużem na kefirze naturalnym
( szpinak mrożony, banan, jarmuż, kefir naturalny (mleko))
ciastko wielozbożowe z żurawiną (gluten)

Czwartek

chleb zakopiański / chleb razowy ze słonecznikiem 35g
(mąka pszenna, żytnia, ziarno słonecznika, siemie lniane, mak, otręby, gluten)
masło 5g (mleko),
pasta drobiowa - wyrób własny 15g (pierś z kurczaka, ketchup, sól, pieprz)
kabanosy 10g
talerz witaminek – pomidor, sałata, ogórek kiszony, kiełki lucerny, roszponka, rzodkiewki
herbata czarna/kawa inka (mleko) 200ml

II śniadanie - banan 80g

zupa ryżana 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, ryż biały gluten)
klopsy w sosie pomidorowym 80g (łopatka wieprzowa, przecier pomidorowy, olej, przyprawy)
ziemniaki 80g
herbata zielona z cytryną 200ml

ciasto migdałowe z malinami - wypiek własny
(mąka tortowa (gluten), jajko, cukier, cukier waniliowy, migdały płatki, maliny świeże, masło, proszek do pieczenia,
kakao (mleko+kakao) 200ml

Piątek

chleb razowy wieloziarnisty 35g
(mąka żytnia, ziarno słonecznika, siemię lniane, dynia, sezam, gluten)
masło 5g (mleko),
płatki orkiszowe na mleku 200ml (mleko, płatki orkiszowe gluten)
serek naturalny ze szczypiorkiem 10g (mleko)
miód wielokwiatowy 5g
dżem truskawkowy niskosłodzony 10g
herbata czarna 200ml

II śniadanie - kalarepa, jabłko 100g

zupa krem z brokuła 200g
(woda, ziemniaki, kalafior, pietruszka korzeń, seler, pietruszka zielona, koper, ćwiartki kurczaka, sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, brokuł mrożony, ziemniaki, śmietana 12%)
pieczony filet z dorsza w cieście naleśnikowym 80g
(dorsz filet, mąka pszenna (gluten), jajko, olej, pieprz, sól)
ziemniaki puree 80g
fasolka szparagowa na ciepło 60g
herbata z miętowa 150ml

jogurt naturalny z truskawkami (mleko, truskawki mrożone)
wafle bezcukrowe podpłomyki (gluten)