Jadłospis za okres: 12/09/2022 - 16/09/2022

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

chleb razowy /chleb wiejski 35g
(mąka żytnia, pszenna, gluten)
masło 5g (mleko),
pasta twarogowa ze szczypiorkiem 15g (twaróg półtłusty, jogurt naturalny (mleko), szczypior, sól , pieprz)
polędwica drobiowa z majerankiem 10g
talerz witaminek - pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, kiełki rzodkiewki
mleko/herbata 200ml

II śniadanie - jabłko 80g

zupa szpinakowa z makaronem zacierkowym
(woda, ziemniaki, kalafior, pietruszka korzeń, seler, pietruszka zielona, koper, ćwiartki kurczaka, sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, szpinak mrożony, ziemniaki, śmietana 12% (mleko), makaron (gluten))
placki ziemniaczane 170g
(ziemniaki, mąka pszenna (gluten), jajko)
herbata zielona z cytryną 200ml

koktajl gruszkowy na maślance naturalnej 150g, rurka kukurydziana
(maślanka naturalna (mleko), gruszka, mąka kukurydziana (gluten))

Wtorek

owsianka na mleku 200ml
(płatki owsiane (gluten), mleko)
chleb razowy wieloziarnisty 35g
(mąka żytnia, pszenna, ziarno słonecznika, dynia, siemie lniane, gluten)
serek naturalny z koperkiem 10g
(serek naturalny (mleko), koper, jogurt naturalny (mleko), przyprawy)
dżem brzoskwiniowy niskosłodzony 5g
herbata z cytryną 200ml

II śniadanie - sok warzywno-owocowy, wafel naturalny ryżowy

zupa krem z dyni 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziemniaki, dynia, smietana 12% (mleko))
potrawka z piersi kurczaka z warzywami 170g
(pierś kurczaka, ryż paraboliczny, marchew, groszek, brokuł, olej, sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek)
ryż paraboliczny 40g
kompot owocowy 150ml
(woda, owoce mrożone: truskawka, wiśnia, rabarbar, śliwka), jabłka, cukier)

kisiel cytrynowy z polewą jogurtową
(kisiel, woda, jogurt naturalny (mleko))
ciastko wielozbożowe z morelą

Środa

chleb oliwski/graham z orkiszem 35g
(mąka pszenna, żytnia, ziarno słonecznika, siemie lniane, orkisz, otręby, gluten)
masło 5g
pasta rybna - wyrób własny
(tuńczyk w sosie własnym, majonez (gorczyca, jajko), szczypior, sól, pieprz)
jajko na twardo 5g
talerz witaminek - pomidor, papryka czerwona, ogórek świeży, kiełki pora, ogórek kiszony
kawa zbożowa inka na mleku/herbata 200ml

II śniadanie - brzoskwinia 80g

zupa krem z brokuła z prażonym ziarnem słonecznika 200ml
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki z kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziemniaki, prażone ziarno słonecznika, brokuł, śmietana 12% (mleko))
spaghetti bolognese z łopatki wieprzowej 170g
spaghetti bolognese z łopatki wieprzowej z warzywami 170g
(makaron spaghetti (gluten), mięso wieprzowe, cebula, papryka czerwona, marchew, przecier pomidorowy, wywar mięsny)
kompot owocowy 150ml
(woda, owoce mrożone: truskawka, wiśnia, rabarbar, śliwka), jabłka, cukier)

pieczywo lekkie chrupkie z masłem i powidłami śliwkowymi
(pieczywo lekkie (gluten), masło (mleko), powidła śliwkowe)

Czwartek

chleb razowy ze słonecznikiem/zakopiański 35g
(mąka pszenna, żytnia, ziarno słonecznika, siemie lniane, orkisz, otręby, gluten)
masło 5g
jajecznica 15g (jajka)
talerz witaminek - pomidor, ogórek kiszony, rukola, sałata, rzodkiewki, liście szpinaku
kakao (mleko+kakao)/ herbata 200ml

II śniadanie - śliwki 80g

zupa kapuśniak ze świeżej kapusty 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartka kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, kapusta biała, ziemniaki)
klops gotowany w sosie koperkowy 90g
(łopatka wieprzowa, wywar mięsno-warzywny, koper, śmietana 12% (mleko), olej, przyprawy)
porcja surówki z ogórka kiszonego 80g (ogórek kiszony, sól, pieprz)
herbata miętowa 200ml

budyń orkiszowy, śmietankowy z sokiem wiśniowym 170g
(budyń, mleko, cukier, sok wiśniowy)

Piątek

chleb mieszany wieloziarnisty 35g
(mąka żytnia, mąka pszenna. ziarno słonecznika, siemię lniane, dynia, sezam, gluten)
masło 5g
serek waniliowy 10g (mleko)
dżem truskawkowy niskosłodzony 10g
płatki żytnie na mleku 150g
(płatki żytnie (gluten), mleko)
herbata 200ml

II śniadanie - paluszki z marchewki/ jabłko 80g

zupa jarzynowa z ziemniakami 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka natka, koper, sól, liść laurowy, pieprz, lubczyk, ziele, ziemniaki, fasolka szparagowa, brokuł, kalafior)
pieczony filet z dorsza - paluszki rybne 80g
(dorsz filet, bułka tarta (gluten), olej, pieprz, sól)
kasza pęczak 40g
porcja surówki z kapusty kiszonej i jabłka40g
herbata z dzikiej róży 200ml

koktajl buraczkowo - bananowy na kefirze naturalnym
(kefir naturalny (mleko), buraki, banan)
wafle bezcukrowe podpłomyki (gluten)

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE!!!