Jadłospis za okres: 02/05/2022 - 06/05/2022

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

chleb razowy ze słonecznikiem 35g
(mąka żytnia, ziarno słonecznika, gluten)
masło 5g (mleko),
zupa mleczna z płatkami orkiszowymi 200 ml (mleko, płatki orkiszowe gluten)
dżem niskosłodzony morelowy 5g
serek naturalny z koperkiem i pietruszką 15g (serek mleko, koper, pietruszka, przyprawy))
herbata z cytryną 200ml

II śniadanie - paluszki z marchwi, jabłko

zupa kapuśniak z ziemniakami 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartka kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, kapusta kiszona, ziemniaki)
makaron świderki z białym serem, śmietaną i jogurtem naturalnym 170g
(makaron świderki (gluten), twaróg półtłusty (mleko), śmietana 12%, jogurt naturalny (mleko), sól, cukier)
herbata z dzikiej róży 200ml

kefir naturalny (mleko)
baton wielozbożowy, kakaowy (gluten)

Wtorek

ŚWIĘTO - PRZEDSZKOLE NIECZYNNE

Środa

chleb wiejski/ chleb słoneczko z sezamem 35g
(mąka żytnia, pszenna, ziarno słonecznika, sezam, gluten)
masło 5g (mleko),
pasta jajeczna ze szczypiorkiem - wyrób własny 15g (jajko, majonez, szczypior, sól, pieprz); ser żółty (mleko);
talerz witaminek – papryka czerwona, ogórek kiszony, kiełki lucerny, sałata, pomidor, rukola
herbata czarna/kakao (mleko, kakao) 200 ml

II śniadanie - banan

zupa jarzynowa z ziemniakami 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, brokuły, kalafior, fasolkam szparagowa zielona, ziemniaki, śmietana 12% (mleko))
ryż paraboliczny 40g
potrawka z kurczaka 60g
(mięso z piersi kurczaka, olej, warzywa słupki - marchew, seler, pietruszka, przyprawy, sól)
surówka z marchewki i jabłka 80g (jabłko, marchew, sól, pieprz)
kompot owocowy 150ml
(woda, owoce mrożone: truskawka, wiśnia, rabarbar, śliwka), jabłka, cukier)

płatki kukurydziane na mleku (gluten, mleko)
jabłko

Czwartek

chleb zakopiański/ chleb razowy 35g
(mąka pszenna, żytnia, mak, sezam, gluten)
masło 5g (mleko),
pasta z czerwonej soczewicy i pomidora 10g - wyrób własny
(soczewica czerwona, serek naturalny (mleko), pomidor, przecier pomidorowy, przyprawy)
talerz witaminek – pomidor, ogórek kiszony, kiełki rzodkiewki, papryka czerwona
kakao (kakao+mleko) 200ml / herbata 200ml

II śniadanie - mandarynka

zupa wiejska z kiełbasą 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, śmietana 12%, ziemniaki, kiełbasa biała parzona)
kotlet mielony 60g
(mięso z łopatki, mąka tortowa (gluten), koper, jajko, przyprawy)
ziemniaki 80g
mix warzyw na ciepło 80g
(gotowana mini marchew, brokuł, kalafior)
herbata rumiankowa 200ml

budyń waniliowy z musem jagodowym
(budyń waniliowy, mleko (mleko), jagody mrożone)

Piątek

chleb razowy ze słonecznikiem 35g
(mąka żytnia, ziarno słonecznika, gluten)
płatki ryżowe na mleku 200ml (mleko, płatki ryżowe gluten)
serek naturalny ze szczypiorkiem (mleko)
dżem brzoskwiniowy niskosłodzony 10g
herbata czarna 200ml

II śniadanie - jabłko

zupa szpinakowa z makaronem muszelki 200g
(wywar mięsno-warzywny, ćwiartki z kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, pietruszka zielona, koper, sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, szpinak rozdrobniony mrożony, śmietana 12%, makaron muszelki gluten)
dorsz z pieca
(ryba dorsz, mąka tortowa, pieprz, sól)
kasza gryczana 40g
surówka z pora, jabłka i zielonego groszku w jogurcie naturalnym 80g
(por, mrożony groszek, jabłko, jogurt naturalny (mleko), sól, pieprz)
herbata z malinowa150ml

deser jogurtowo-truskawkowy
(jogurt naturalny (mleko), mrożone truskawki)
wafel naturalny ze słonecznikiem (gluten)

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE!