Utworzone przez Redaktor Strony dnia
Jesień to czas zbiorów w sadzie i w ogrodzie.
Przedszkolaki z grupy pierwszej i drugiej dowiedziały się, że aby być zdrowym trzeba się dobrze odżywiać, a najwięcej witamin mają owoce i warzywa.
Z myślą o pysznych witaminkach, dzieci z grupy pierwszej postanowiły sprawdzić jak wyczarować pyszny sok z owoców i warzyw bez dodatku cukru i konserwantów.
Jednak zanim przystąpiły do pracy, przedszkolaki zapoznały się z urządzeniem do robienia soku - sokowirówką, jego działaniem oraz utrwaliły podstawowe zasady higieny i bezpieczeństwa. Następnie z pomocą nauczycieli, dzieci wyciskały sok. Po skończonej pracy delektowały się jego smakiem.
Natomiast dzieci z grupy drugiej podczas zajęć praktycznych poznały smak i zapach ulubionych owoców, ich kształty, kolor oraz wielkość.
Przedszkolaki dowiedziały się także, że bardzo ważne jest nie tylko mycie świeżych owoców, których nie poddajemy obróbce termicznej, ale również sposób, w jaki to robimy. Zawsze należy je myć pod bieżącą wodą, nawet jeśli później będą obierane.
Wszystkie zanieczyszczenia znajdujące się na owocach, podczas cięcia lub obierania mogą przenosić się z zewnątrz, ze skórki, do wewnątrz. Owoców nie myjemy krótko i pobieżnie, ale dokładnie, pocierając lub szorując ich powierzchnię pod strumieniem bieżącej wody.
>Na zakończenie praktycznych zajęć, dzieci przystąpiły do degustacji smacznych i zdrowych owoców.
Następnego dnia dzieci z grupy drugiej przygotowały sobie sok warzywno - owocowy.